Har månefiskeren brug for et fiskekort?

Kun hvis han fisker i danske vande. Fiskekortet er et nationalt anliggende. I de fleste lande kræver lystfiskeri med stang i kystvande ingen tilladelse. Men det gør det i Danmark, og faktisk giver det godt mening. 

Alle over 18 skal have et fiskekort, for lovligt at kunne fiske i de danske kystvande. Det er ligegyldigt, om du fisker fra båd, strand eller mole. Også til harpunfiskeri skal du have et fiskekort. Men vær opmærksom på at der findes ekstra regler for harpunfiskeri. Disse kan tilmed være afhængig af lokaliteten. 

Et fiskekort koster ikke mange penge i kontingent. Men pengene gør en stor forskel. De bliver nemlig udelukkende brugt til fremmelse af fiskenes trivsel. På den måde får du pengene tilbage, direkte på krogen. 

gl man fluefisker ved flod

 

Fisk altid med omtanke

Udover at rejse penge til fiskepleje har fiskekortet også oplysende formål. Fiskekortet bliver nemlig også brugt til at udbrede kendskabet til reglerne for lystfiskeri. Også for lystfiskeri er det yderst vigtigt, at det er bæredygtigt. Vi er nu så mange mennesker på kloden, at alt vi foretager os har konsekvenser for naturen. Selv hvis du måske kun fanger en halv snes fisk om året, så er der globalt mange hundrede millioner mennesker der gør det samme. 

Nogle fisk holder sig indenfor snævre geografiske grænser. Men mange gør ikke. En havørred i Øresundet bekymrer sig ikke om den befinder i dansk eller svensk farvand. Derfor er det vigtigt, at fiskene bliver beskyttet alle steder. Og den bedste måde at beskytte fiskene på er oplysning. Fisk under en vis alder/størrelse skal straks genudsættes. Nogle fisk må ikke fanges i yngletiden etc. 

Reglerne er vigtige for bevarelse af en sund fiskebestand, og de er derfor printet på hvert fiskekort.

Det kræver ingen tilladelse at skyde dig glæd

Noget hvor du hverken har brug for kort eller andre tilladelser er luftgeværskydning. Alle over 18 år kan lovligt købe et luftgevær i Danmark. Det gælder dog kun for luftvåben med et kaliber på maks. 4,5 mm. Men mere har du heller ikke brug for. 

Luftgeværskydning er det tætteste du kan komme på Zen uden at leve et munkeliv. Skydning kræver dyb koncentration. Hvis du vil ramme målet, er du nødt til at tømme dit sind for forstyrrende tanker. Du skal kontrollere din vejrtrækning og være mest mulig kropsbevidst. Det er Zen i en nøddeskal.

riffelmunding

Du må gerne skyde så meget som du vil, men ikke hvor som helst

Luftgeværskydning harmer heller ingen levende væsner. I hvert fald ikke så længe du holder dig på lovens side. Du må nemlig ikke skyde efter levende mål. På nogle websider kan du måske læse, at du godt må skyde rotter og fugle. Men det er faktisk ulovligt og strafbart. Med almindelige luftgeværer må du gerne skyde indendørs og på privat grund, hvor du ikke kan bringe andre i fare. 

For lovligt at skyde dyr kræver det et decideret jagtvåben. Det kan godt være et luftgevær, men i så fald kræver det våbentilladelse og jagttegn. Kun luftvåben med kalibre større end 4,5 mm og en udgangshastighed på over 330m/s må bruges til jagt. Disse luftvåben kan du ikke købe uden våbentilladelse, og du må ikke bruge dem ude i det fri, uden jagttegn. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *